9/05/2010

Hélène Cattet & Bruno Forzani ikilisinden 'Amer'den sonra yeni bir giallo: 'The Strange Colour of Your Body's Tears'





















Şu sıralar geçen yıl Eylül'den bu yana sayısız festivalde dolaşan 2009 yapımı giallo filmleri 'Amer' ile meşgul olan Helene Cattet ve Bruno Forzani'nin aldıkları olumlu eleştirilerin ardından aynı tarzda yeni bir  filmin hazırlığında oldukları haberi geldi. Son olarak 26-30 Ağutos tarihleri arasında Londra'da düzenlenen dünyanın en önemli korku filmi festivalleri arasında yer alan Film4 Frightfest 2010'da da gösterimini yapan Amer'in yaratıcılarının yeni proje haberi Frightfest co-director'u Alan Jones'in twitter hesabındaki açıklamasından geldi: http://twitter.com/alanfrightfest. Senaryo ve yönetmenliğini yine beraber yapacakları yeni projeleri 'The Strange Colour of Your Body's Tears' hakkında şu an için başka bir detay yok. Ancak özellikle Amer'in 29 Ekim USA gösteriminin ardından bu konuyla ilgili yeni ayrıntılar elimize geçecektir.

Ağustos ayında Hamburg Fantasy Filmfest ve ardından Film4 Frightfest'de gösterimini yapan Amer'e gelince: İlk önce filmin künyesine bakalım:

Yönetmen : Hélène Cattet, Bruno Forzani 
Senaryo: Hélène Cattet, Bruno Forzani 
Yapımcı: Anonymes Films (http://www.anonymesfilms.be/) & Tobina Film
Oyuncu Kadrosu : Bianca Maria D`Amato, Marie Bos, Charlotte Eugène Guibeaud, Cassandra Forêt, Delphine Brual, Harry Cleven, Bernard Marbaix, Jean-Michel Vovk
Gösterim Tarihi:29 Ekim 2010,USA
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1426352/
Web Sitesi: http://www.amer-film.com/

AMER'in yönetmenliğini yapan Helene Cattet ve Bruno Forzani aynı zamanda filmin senaryosunu da yazan ikili. Önceki işlerine bakıldığında sürekli kısa film çalışmalarında bulunup festivallere katılmışlar. Amer bir anlamda ilk uzun metrajlı çalışmaları diyebiliriz. Amer'in senaryo ana fikri ilk olarak Helene Cattet'den çıkmış ve daha sonra bu fikir üstünde çalışarak bir film yapmaya karar vermişler. Üstatlar Dario, Mario, Lucio, Sergio, Giulio, Tinto, Enzo'nun kendilerine ilham veren kişiler olduklarını görüyoruz.

Teaser, fragman ve yayınlanan klip ile filmden karelere bakıldığında benim gibi özellikle giallo tarzını sevenleri memnun edecek ve heyecanlandıracak bir film olduğunu düşünüyorum. Özellikle 70'li yıllarda Mario Bava, Dario Argento ve Lucio Fulci gibi isimlerle altın çağını yaşayan giallo filmlerine sevenleri için bir bakıma özlem de söz konusu tabiki. Malum son dönemde korku-gerilim alt türünde daha çok yeni akımlar, slasher filmler, zombi filmleri, şiddet öğesinin ön planda yer aldığı yapımlar çekilmekte. Aslında diğer bir çok türün giallodan mutlaka bir şey aldıklarını da söylemek mümkün.


Filmin teaser ve trailer'i:





Helene Cattet ve Bruno Forzani'nin 2007 yılındaki Fantasia Film Festivali'ne katıldıkları bir kısa filmin videosuna ulaştım. Filmin ismi Chambre Jaune (Yellow Room). Bu videoyu izledikten sonra tarzları hakkında az çok fikir sahibi olabilirsiniz.



Son video olarak Amer filminden yayınlanan kısa bir klibi paylaşalım:



Kullanılan renklerin canlılığı ve hakimiyeti Dario Argento'nun Suspiria'sı ve bu tarzda benzeri filmleri anımsatıyor. İkilinin yukarıda videosunu verdiğim kısa filmlerinden ve giallonun genel yapısından yola çıkarak filmin diyaloglarının fazla olmayacağını, etkiyi atmosfer, renkler; kısaca görsel ve işitsel dili kullanarak hissettirmeye çalışacağını söylemek mümkün. Cattet ve Forzani'nin filmleriyle ilgili söyledikleri ''Mario Bava'nın "The drop of water"ı (from "I tre volti della paura"), Dario Argento'nun "Profondo rosso"su, Sergio Martino'nun "Lo strano vizio della signora wardh"ı ve "La Coda dello scorpione"si, Lucio Fulci'nin "Una lucertola con la pelle di donna"sı, Enzo G. Castellari'nin "Big racket"i ve Tinto Brass'ın "Nero su Bianco"sundan filmi dikkatle izlerseniz bir şeyler bulacaksınız'' sözleri de ilgi çekici.

Amer şu ana kadar yaklaşık 20 film festivaline katıldı: LUND Fantastisk Film Festival, SITGES International FFF, Festival Nouveau Cinema de MONTREAL ve Fancine MALAGA Fantastic Film Festivalleri ile başlayan serüvenleri son olarak Hamburg Fantasy Filmfest ve ardından Film4 Frightfest ile devam etti. Festivallerde topladıkları ödüller şu şekilde:

“The Blade” Award - LUND Fantastik Film Festival 2009
Link : http://www.fff.se/english/
Discovery Motion Picture Diploma - SITGES International Fantastic Film Festival 2009
Link : http://sitgesfilmfestival.com/eng/noticies/?id=1002971
Prix du Public Temps ø - Festival Nouveau Cinéma de MONTREAL 2009
Link : http://www.nouveaucinema.ca/2009/fr/nouvelles/
Best Directors Award - FANCINE MÁLAGA Fantastic Film Festival 2009
Link : http://www.fantastico.uma.es/
Mention spéciale de la Critique - Festival du Film Fantastique de GERARDMER 2010
Excellence in Poster Design - runner up - SXSW 2010 (USA)
New Talent Grand Pix - CPH PIX 2010 (Copenhagen)
Jury Honorable Mention for its Artistic Achievement - Fantaspoa 2010 (Brazil)
Méliès d'argent - Espoo Cine (Finland)















Amer, özellikle sinematografinin ön planda olduğu ve cool soundtracklere sahip 1970'lerin İtalyan korku-gerilimlerini seven kesimlerin dikkatini çekebilecek diğer bir deyişle her kesime hitap etmeyen bir film. Katıldığı festivallerde genelde olumlu eleştiriler ve ödüller alan film bakalım beklentileri karşılayabilecek mi..

No comments: