2/10/2011

'Karadedeler Olayı' yakında sinemalarda! (fragman)










1989 yılında…
Sıradan bir köyde…
Sıradan insanlar arasında…
Sıradan olmayan bir şeyler oldu…

Bir süredir ismi kulaktan dolağa dolanan 'Karadedeler Olayı' yakın bir zamanda sinemalarda olacak. The Blair Witch Project, Paranormal Activity, The Fourth King gibi filmleri anımsatacak yazı ve görüntülerle tanıtımı yapılan film şu ana kadar bu yönden amacına ulaşmış gözüküyor. Malum bu tür filmlerde sürekli bir 'acaba bu görüntüler, yaşanan olaylar gerçek mi' tartışmaları ortaya atılarak filmin ses getirmesi, yayılması sağlanır ve bu da haliyle gişe başarısına olumlu yönde yansır. Karadedeler Olayı da kısa süreli bir teaser ve bazı iddiaların yer aldığı bir video ile bu işi şimdilik korku severlerin dikkatini çekmesi açısından iyi başarmış görünüyor. Film hakkındaki bilgilerimiz şimdilik bu kadar..

Bahsettiğimiz iddialar yazının sonunda paylaşacağımız fragmanda da yer aldığı üzere şu şekilde:

1989 yılının ocak ayında K... İlinin D... Köyünde, köylülerin hava karardıktan sonra esrarengiz yaratıklar gördükleri için hava karardıktan sonra korkudan sokağa çıkamadıkları ile ilgili bir haber tüm gazetelerde küçük puntolarla yayınlandı.
28 Aralık 1988
İlk olay... Köydeki bir evin kapısı, kar fırtınası olmasına rağmen dışarıdan alev aldı. Erken fark edilen olay hasarsız kapandı.
4 Ocak 1989
Köy sakinlerinden 79 yaşındaki S.N, karda kendisini bedeni olmayan ayak izlerinin takip ettiğini herkese anlattı.
7 Ocak 1989
Köydeki üçüncü olay... Bir başka kadın, alacakaranlıkta bakkaldan dönerken, kavşaktaki çınar ağacında asılı, parçalanmış insan cesetleri gördüğüne dair yemin etti.
11 Ocak 1989
Köydeki olaylar jandarmaya haber verildi. Araştırma yapan jandarma hiç bir sıra dışı olayın izine rastlamadı.
14 Ocak 1989
Gazeteci H.B. araştırma yapmak için köye geldi.
25 Ocak 1989
On bir gün köyde kalan H.B. haber değeri olan sıra dışı bir olaya rastlamadı ve köylülerin ısrarı üzerine video kamerasını köydeki on dört yaşındaki E.C.'ye bırakarak İstanbul'a geri döndü.
27 Ocak 1989
Havanın kararmasından iki saat sonra üç evde toplam yedi köylü katledilmiş olarak bulundu. Kurbanların arasında on dört yaşındaki E.C de vardı ve kamerası hala kayıttaydı.
28 Ocak 1989
Yedi köylü, jandarmanın ve köylülerin eşliğinde sabah saat 4 sıralarında gizlice köy mezarlığına defnedildi.
31 Ocak 1989
H.B. dört sivil jandarma eşliğinde İlçe jandarma merkez komutanlığına getirildi ve Yüzbaşı A.S. tarafından bizzat sorgulandı.
Bu sorgulama filme kaydedildi.
2 Şubat 1989
H.B. Serbest bırakıldı.
3 Şubat 1989
H.B.'nin üzerindeki tüm giysiler(iç çamaşırları ve çorapları dâhil),botları, çantası ve not defteri D... köyünün arkasındaki ormanda terk edilmiş olarak bulundu.
8 Mart 1990
Yüzbaşı A.S. psikolojik sorunları yüzünden malulen emekli edildi ve aynı sene eşinden boşandı.
Şubat 2006
Yüzbaşı A.S. İstanbul, Erenköy'deki evinde beylik tabancasıyla intihar etti.
13 Şubat 2006
Yüzbaşı A.S.'nin kızı babasının kasasında zarflar ve üç adet videokaset buldu.
29 Mayıs 2009
Gazeteci H.B. hâlâ kayıp...


Karadedeler Olayı'nın hikayesi ve filmle ilgili kısa açıklamalar internet ortamına verilen şu bilgilerle geziyor:
 
”1989 yılının ocak ayında bir haber ajansı gazetelere K ilinin D köyünde, köylülerin hava karardıktan sonra “cin benzeri” esrarengiz yaratıklar gördükleri için saat beşten sonra korkudan sokağa çıkamadıklarıyla ilgili bir haber geçti. Haber tüm gazetelerde küçük puntolarla önemsiz bir haber olarak yayınlandı. Aynı günler haber, yeni okul mezunu genç gazeteci H.B. nin dikkatini çekti ve olayı yerinde araştırmak için K ilinin D köyüne gitti. Köyde konuştuğu ve filme aldığı herkes bir takım yaratıklar gördüğünü iddia ediyor ve akşam saat beşten sonra kesinlikle sokağa çıkmıyorlardı. Herkesin gönülden inanarak korkuyla anlattığı esrarengiz olaylar genç gazeteciyi köyde kalmaya teşvik etti. İyi bir haber yakalayarak kariyer yapmak isteyen hırslı gazeteci H.B., tam 11 gün süreyle köyde kaldı ve olağan üstü hiç bir olaya rastlamayınca köylülerin ısrarları üzerine yanında getirdiği video kamerayı köydeki 14 yaşında bir çocuğa bırakarak köyden ayrılmaya karar verdi. Çocuk, eğer köyde olağandışı bir şey olursa kamerayla kaydedecek, daha sonrada kasetleri gazeteciye verecekti.

Genç gazeteci, köyden dönüşünden üç gün sonra gece yarısı, sivil giyimli dört jandarma tarafından İstanbul daki evinden, köyde kayıt yaptığı kasetleriyle birlikte alındı ve K ilinin L ilçesinin jandarma komutanlığına getirilerek bizzat bölgedeki jandarma komutanı kıdemli yüzbaşı A.S. tarafından sorgulandı. Bu sorgulama kamerayla kayıt edildi sorgulamanın sebebi köyünde üç hanede, video kamerayı bıraktığı çocuk da dâhil olmak üzere toplam 7 köylü kısmen parçalanarak öldürülmüş, evlerin birinin duvarına ise kan kullanılarak H.B. nin ismi arapça alfabeyle yazılmıştı. Olay büyüyerek halk arasında korku, kargaşa ve paniğe sebep vermesin diye bir cinnet olayı gibi köylülere anlatıldı ve örtbas edilerek, cenazeler sadece köylülerin ve jandarmanın katılımıyla büyük bir gizlilikle köy mezarlığına defnedildi. Köylülerin çoğu bu olaydan sonra köyü terk ettiler. Sorgulandıktan sonra serbest bırakılan h.b’nin üzerindeki tüm giysiler (iç çamaşırları ve çorapları dâhil), botları, çantası ve not defteri 3 şubat 1989 salı günü, Karadedeler köyünün arkasındaki ormanda terk edilmiş olarak bulundu. Gazeteci H.B. nin ismi ise kayıplar listesinde kaldı.

Yüzbaşı A.S. olaydan bir sene sonra 1990 yılında eşinden boşandı ve psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı malulen emekli oldu. Yine aynı sene İstanbul’a yerleşerek tedavi görmeye başladı. 2006 yılında ise henüz 59 yaşındayken, girdiği bir bunalım sonucu kendisine ait tabanca ile başına bir el ateş ederek intihar etti. Babasının ölümünden sonra yüzbaşı A.S. nın özel kasasını açan kızı S.F., kasada üç adet büyük zarf buldu. Zarfların bir tanesinde siyah beyaz fotoğraflar diğer ikisinde ise kayıp gazeteci H.B. ye ait bir not defteri, 1989 yılına ait gazete kupürleri ve üç adet video kaset vardı; Kasetlerin üzerinde yazan tek şey; Karadedeler olayı 1989′du..

İlk video kayıtları gazeteci H.B. nin köylüler ile röportajını, ikincisi ise H.B. nin babası tarafından sorgulanmasını içeriyordu. Üçüncü ve son video ise köylü çocuğun çektiği görüntülerden oluşuyordu bu son videoyu seyretmeye başladığı ilk on dakikadan sonra korkudan kanının damarlarından çekildiğini hissetti. Yirmi ikinci dakikadan sonrasını ise seyredecek cesareti bulamadı kendinde.. S.F. nin şoku atlatması 2008 yılının ortalarına kadar sürdü ve bu arada mali sıkıntıya düşerek daha önce kimseye bahsetmediği kasetleri 2009 yılının mart ayında satmak zorunda kaldı. Hâlâ montaj aşamasında olan yarı belgesel niteliğindeki “Karadedeler Olayı” isimli film, bu üç kasetten oluşuyor biz kasetlere hiç bir ekleme yapmadık, sadece uzun olan ve yıpranmış bazı bölümlerini çıkartarak, filmin devamlılığını sağlamak amacıyla her üç videodaki olayları kronolojik sıraya dizdik.

Filmin orijinal görüntülerine ilave olarak, karadedeler olayının geçtiği köye gittik ve bugün bile korku ve ürpertiyle bahsettikleri olaya tanık olmuş köylülerle röportaj yaptık, tüm bu görüntüleri de filmde bulacaksınız. Ayrıca ailelerinden gelen istek üzerine görüntülerde yer alan bazı kişilerin yüzlerini gizledik ve isimleri sadece harf olarak belirttik”


Filmin web sitesi için : http://karadedelerolayi.com 

KARADEDELER OLAYI TEASER 1 


KARADEDELER OLAYI TRAILER 2 

 
'Karadedeler Olayı' ne zaman vizyona giriyor? (PRA Film'den Basın Açıklaması)